top of page
topMMextra

DE BEZOEKER AAN HET WOORD

BLICK       Jaargang 3 nr.4 mei 2009
BLAD VOOR AMATEURKUNST IN GRONINGEN

Een terugblik door God, Jozef en Maria
GOD HEEFT HET NIET ZO OP JEZUS

door Jan Dol


Gezien op 1 januari  2009 door Raamtheater in Het Oude RKZ in Groningen - regie Ankie Bours
Gezien op 14 maart  2009 door Theatergroep M/V in Theaterboerderij Het Hek van de Dam in Ekehaar - regie Marian Vesseur

Theatergroep M/V doet het in een theatrale setting: weliswaar een oude boerderij, maar wel met een echte tribune, voldoende speelvlak en passend theaterlicht. Raamtheater doet het in een stokoud bioscoopzaaltje met amper speelvlak en muf theaterlicht. Vergelijken lijkt bij voorbaat kansloos.


God, Maria en Jozef kijken in drie door elkaar waaierende monologen terug op tweeduizend jaar geschiedenis. Ze zijn nogal teleurgesteld in wat er van ze geworden is. Twijfel en onmacht resteren. Jozef had een andere voorstelling als gelovige van het paradijs, Maria verwerpt de God die schept en tegelijkertijd vernietigt en God is zwaar teleurgesteld in het project Jezus en haalt hem terug.
God wil met pensioen en gaat opzoek naar een opvolger. In Maria weet hij een naïeve en onschuldige maagd die hem wel een kindje kan schenken. Maria schrikt zich het lazarus. Maar ze is toch erg geïmponeerd door de machtige verschijning en bij nader inzien vindt ze het wel tof. Hij mag wel vaker langskomen. Jozef, wel goedlachs maar ook pittig religieus, heeft grote moeite met dit hemelse overspel.


Een tekst uit 1997 die nu ineens op het zelfde moment gespeeld wordt door twee, aan elkaar gewaagde amateurtoneelgroepen uit Groningen en Drenthe. Alsof ze het afgesproken hebben. Toch even naar beider uitwerking kijken wat betreft de vorm en de speelstijl.


Beide groepen hebben geen decor. Groep MV werkt met een wisselladder om het spel dynamisch(er?) te maken, een mijnwerkerslampje en (quasi) gegoochel met  rode balletjes. Muziek: één pianowerk, gedurende langere tijd. Uniforme kleding. Uitwerking: de vorm voegt zich niet overal sterk naar de tekst.
Groep Raam zit op drie stoelen (frontaal zaal). Verschillende soorten muziek, op diverse plekken, als korte ondersteuning van de tekst. Eigentijdse kleding naar personage: kantoorpak, korte rok, zwart pak. Uitwerking: de vorm ondersteunt de personages en met name de muziek verhevigt de betekenis van de tekst.


Beide groepen hanteren een speelstijl gebaseerd op inleving en spelen op het publiek. Het spelen onderling blijft bij de MV groep beperkt. Groep Raam gaat daarin verder.
Groep MV zag ik het eerst en was opgetogen over de stijl en het ingehouden spel (niet over onhandig gedoe met balletjes). Toen kwam groep Raam en kon ik minstens zo opgetogen zijn. En eigenlijk nog ietsje meer door die grappige God.
                                                                                      

DRENTHE JOURNAAL     donderdag 22 januari 2009
Actueel en emotioneel
door Jacqueline Koppelman

ASSEN – ‘Madonna’s Man’ van Theatergroep M/V gaat vrijdag 23 januari in première. Dit toneelstuk geschreven door Daphne de Bruin gaat over de tweestrijd tussen Madonna en haar twee mannen en over macht, verdriet, vreemdgaan, verlies, scheiding en de verscheuring tussen gevoel en verstand. De Assense amateurregisseur Marian Vesseur regisseerde het toneelstuk. “Het stuk raakt actuele onderwerpen aan en is ook emotioneel. Het slaat een gat in je hart.”

“Op de lagere school van mijn kinderen was een groep ouders en leerkrachten die jeugdboeken tot toneelstukken bewerkte en uitvoerde. Dat was erg leuk”, aldus Vesseur.“ Toen bij mij de behoefte aan meer bagage ontstond, ben ik begonnen aan de opleiding tot regisseur.” Met fonkelende ogen vertelt ze dat haar eindexamenstuk ‘Kaatje is verdronken’ van Alex van Warmerdam 13 keer is opgevoerd door heel Nederland, en dat is uitzonderlijk veel voor amateurtoneel. “Dat is echt kicken.” 

Haar inspiratiebronnen zijn tekst en beelden. Bij de keuze van de toneelstukken weegt de eigen persoonlijke ontwikkeling mee; ze kiest daar ook de mensen op uit. “De spelers zijn altijd amateurs omdat ze dit doen naast een regulier baan. Het zegt dus niets over de kwaliteit”, aldus Marian Vesseur, die inmiddels 15 toneelstukken achter haar naam heeft staan.

De regisseur bewondert vakgenoten die klassieke toneelstukken zodanig bewerken dat het interessant is voor het publiek van nu. Marian Vesseur houdt van bezield toneelspelen en de kunst van het weglaten, ook op toneel en dat is treffend te zien in ‘Madonna’s Man’.
 

HET GEZINSBLAD       woensdag 14 januari 2009
Madonna’s Man
God, Jozef en Maria zelf aan het woord

ASSEN - Theatergroep M/V speelt op vrijdag 23 januari de première van ‘Madonna’s Man’ in Kleintje Kolk in Assen. Een voorstelling waarin drie personages waarop een wereldgodsdienst is gestoeld een stem hebben en hun eigen mening geven. 

Daphne de Bruin (toneelschrijfster, actrice en regisseuse en kernlid van de Utrechtse theaterfirma Growing Up in Public) is gefascineerd door vrouwelijke iconen uit de wereldgeschiedenis. Zij schreef ‘Madonna’s Man’, over moeder Maria en de twee mannen in haar leven. Zij heeft drie personages waarop een wereldgodsdienst is gestoeld een stem en een eigen mening gegeven. In de vorm van drie prachtige monologen geven zij hun eigen kijk op wat er meer dan tweeduizend jaar geleden is gebeurd. Dat levert spannende informatie op: zou het zo gegaan kunnen zijn? En waarom denken ze daar alle drie dan niet hetzelfde over? 

Theatergroep M/V heeft met de tekst van Daphne de Bruin een semi-professionele theaterproductie gemaakt met de spelers: Theo Dellebarre (Groningen), Rients Hofstra (Vries) en Diane Nijweide (Tynaarlo). De regie is in handen van Marian Vesseur (Assen), zij maakt al meer dan vijf jaar eigenzinnige theaterproducties. 

Reactie van publiek
Inmiddels is er naar aanleiding van enkele besloten try outs al enige ‘reuring’ ontstaan: van fascinatie over de universele thema’s in de voorstelling tot afweer en weerstand, omdat het beeld dat veel gelovigen hebben nu op een eigenzinnige manier zichtbaar en tastbaar wordt.

Voor alle duidelijkheid: ‘Madonna’s Man’ is geen kerststuk, geen paasstuk, geen evangelisatiestuk, maar een zorgvuldig en integer gemaakte voorstelling op basis van een prachtige tekst over drie ‘personages’ die voortbestaan zolang de verhalen over hen doorverteld worden. En nu vertellen zij ook zelf hun verhaal. En dat komt aan, heeft Theatergroep M/V gemerkt. 

Reserveren
‘Madonna’s Man’ gaat op vrijdag 23 januari 2009 om 20.00 uur in première in Kleintje Kolk, het nieuwe vlakke vloertheater in Assen (Weverstraat 10, Industrieterrein achter de Formido). Bij voldoende belangstelling wordt daar ook op zaterdag 24 januari gespeeld.

bottom of page