top of page
topVLEUGELLAMextra

DE BEZOEKER AAN HET WOORD

DAGBLAD VAN HET NOORDEN   maandag 29 januari 2007
WAS 'T WAT?

"Droevig, de machteloosheid van een man"
Vijf jaar lang is regisseuse Marian Vesseur uit Assen nu bezig met Theatergroep M/V. Voor haar negende toneelvoorstelling Vleugellam, een monoloog over een man in een midlifecrisis, werkte ze samen met Dick van Veen, eveneens uit Assen. Gistermiddag was de première in theater Rotonde in Borger. Dagblad van het Noorden vroeg drie bezoekers naar hun oordeel.

"Indrukwekkend. Die drie kwartier vloog voorbij . Voor amateurs vond ik het van heel hoog niveau. Mooi, met dat minimale decor en het bijzondere object dat zowel fiets als motor was. Het werd met veel zeggingskracht gespeeld. De man kijkt terug op zijn leven, maar wat was de aanleiding om dat te doen? Daar zat ik op te wachten. Die foetushouding in het begin... Maar misschien is dat wel de bedoeling, dat je je gaat afvragen: wat moet ik hiermee? Bij tijd en wijle kon ik het niet goed verstaan, dat was jammer."

"Het was herkenbaar. De cirkel van het leven, hè. Ik zie het om me heen: op je vijftigste moet er ineens van alles gebeuren. Vrouwen krijgen kinderen enzo en als man loop je er maar een beetje omheen. Dan is het: wat heb ik nu eigenlijk meegemaakt? Dan haalt een man een  motorrijbewijs. Je moest je hoofd er wel goed bijhouden, kon niet indutten. Het zat goed in elkaar. De muziek (Kris Vesseur speelde en zong, red.) vond ik passend, kwam goed over. En die vage foto's op het doek pasten er goed bij."

 

"Ontroerend, ik vond het een heel zielig einde. Droevig, de machteloosheid van een man, die geen keuzes kan maken. Het bestaan overkomt 'm. En dan máákt hij een keuze en dan wordt het zijn dood. Tenminste, dat was het voor mij. Dat is zo leuk aan het stuk, je kunt zelf dingen invullen, naar gelang de ervaringen van het leven. Het decor was mooi en simpel, de muziek mooi en het buizenframe dat verschillende functies vervulde, vond ik knap gevonden. Ik houd van die simpele dingen."

bottom of page