top of page
topJ&Sextra

DE MAKERS AAN HET WOORD

HET  GEZINSBLAD     Woensdag 14 april 2010
door - Mariëlle de Vries

‘ WE LEREN VEEL VAN ELKAAR ‘
Adam Tyler en Robert Braam spelen hoofdrol in HEKtisch Zomertheater

 

Het HEKtisch Zomertheater 2010 , Jans & Snorremans de musical, gaat zondag 2 mei in première in Ekehaar. De 14-jarige Adam Tyler uit Assen en de 37-jarige Robert Braam uit Oosterhesselen vertolken daarin de hoofdrollen.

 

ASSEN – “Ik had me ooit een keer opgegeven voor JAS, een theatercursus voor kinderen”, vertelt Adam aan de keukentafel van zijn ouderlijk huis. “Dat ging niet door omdat er te weinig aanmeldingen waren. Later kreeg ik per e-mail een uitnodiging voor de auditie van deze voorstelling. Net als Iris, Anne en Koos, die zich ook voor JAS hadden opgegeven.”

Ook Robert kreeg een mailtje voor de auditiedagen. “Ik kon alleen beide dagen niet, maar heb toen een gesprek gehad met de regisseur Marian Vesseur. Zij had een driedubbelrol voor mij in gedachten, maar daarin zat een solo en dat zag in niet zo zitten, dus heb ik nee gezegd.”

Toen de titelrol uitviel kwam de regisseur weer bij Robert terecht. “Ik heb toen meteen ja gezegd, zonder dat ik het script had gelezen. Ekehaar staat in Drenthe heel hoog aangeschreven en ik dacht als ik daar ga spelen is dat goed voor mijn ervaring.”

Voor de jonge acteur is het zijn eerste theaterrol. “Ik heb al wel eens gespeeld in een film van de Asser Filmclub. Een cameraman bij mij op school vond mij daar wel geschikt voor. Ik heb het altijd wel leuk gevonden om te acteren. Volgens mij zit dat gewoon in je.”

De volwassen hoofdrolspeler begon op de lagere school met toneel spelen. “Zoals ieder ander in de musical van de zesde klas. Ik had de hoofdrol. Daar kreeg ik leuke reacties op en toen ik op de middelbare school zat ben ik de vooropleiding Theater gaan doen met het idee om naar de toneelschool te gaan. Daar heb ik ook daadwerkelijk auditie voor gedaan in Maastricht en Arnhem. Alleen vonden ze me daar nog te jong. Toen vroeg de kapper waar ik altijd heen ging of ik niet bij hem wilde komen werken. Dat ben ik maar gaan doen. Op mijn 23ste heb ik nog een keer auditie gedaan voor de toneelschool, maar ben opnieuw afgewezen omdat ik te oud was.”

Adam is erg blij met de rol van Jans. “Ik vind het heel leuk, omdat het zo typisch niet mezelf is. De manier waarop Jans op bepaalde dingen reageert, zo zou ik nooit reageren en dat is het leuke van toneelspelen. Robert en ik werken ook goed samen. Ik denk dat we veel van elkaar leren. Ik tenminste wel van Robert. Hij legt me tussen de scènes door uit hoe ik iets aan kan pakken. En hij is eerlijk in dingen. Als hij iets niet goed vindt durft hij dat te zeggen en dat neem ik dan ook wel mee, maar wel op mijn eigen manier.”

Voor Robert is het werken met jongeren even wennen. “Het is de eerste keer dat ik met kinderen werk, al kun je Adam niet echt een kind meer noemen. Het was spannend want ik vroeg me af, of je niet teveel van een kind verwacht. Maar dat was dus absoluut niet nodig. Er zit een heleboel talent in deze jonge jongen. Dingen die hem aangewezen worden pikt hij heel snel op en past hij op zijn eigen manier in zijn spel en dat vind ik erg knap. Zeker op deze leeftijd.”

HET  GEZINSBLAD            Woensdag 27 januari  2010
door - Mariëlle de Vries

' HET  IS  VOOR  ONS  IETS  TOTAAL NIEUWS ' 
De Bende van de Broekstreek begeleidt musicaL

De voorbereidingen voor de première van Jans & Snorremans - De Musical op 2 mei in Ekehaar zijn in volle gang. De muziek in deze familievoorstelling wordt verzorgd door de Bende van de Broekstreek.

EKEHAAR  -  Netty Alkema en Roland, Iris en Ewoud Kemper maken deel uit van de Bende van de Broekstreek en het gezin is verantwoordelijk voor de muziek en de geluiden in de musical. "De Bende is opgericht in 2004", vertelt Roland. "Het is een idee van Netty, dat is ontstaan na het jaarlijkse klassieke concert hier in Ekehaar."
"Ik speelde tijdens dat concert samen met Roland een stuk", zegt Netty, "maar eigenlijk vond ik het helemaal niet leuk om maar met z'n tweetjes op het podium te staan. Het leek me veel leuker om samen met een groep op te treden als Volksmuziekorkest. Als eenmalig project hebben we toen voor de Kerst van 2004 met ons eigen gezin en nog vijf kinderen stukken ingestudeerd. Dat was zo leuk dat we daarna zijn doorgegaan met musiceren."

Volksmuziek
"We treden met enige regelmaat op in het dorp en de regio", aldus Roland. "Bijvoorbeeld in bejaardentehuizen, en toen de buurman ons vroeg om te komen spelen tijdens het feest dat hij gaf in het dorpscafé. We zijn ooit begonnen met Ierse volksmuziek uit de negentiende eeuw, maar spelen nu ook Oost-Europese volksmuziek."
Tijdens een promotiedag voor het bedrijfsleven in de regio trad de Bende op in Het Hek van de Dam. Regisseur Marian Vesseur  zag de band spelen en vroeg of ze mee wilde werken aan het HEKtisch Zomertheater 2010.
"We hebben met de overige leden van de band overlegd en als gezin natuurlijk ook. De andere bandleden hadden het vrij druk met school en één van hen ging studeren in Delft, dus voor hem was het zo wie zo onmogelijk"om mee te doen. We hebben toen met z'n vieren besloten om het wel te doen. "

Theatercursus
Voor de 13-jarige Iris en de 12-jarige Ewoud is het werken aan een theaterproductie anders dan ze gewend zijn. Iris speelt viool tijdens de voorstelling en Ewoud is verantwoordelijk voor de trompetpartijen en alle onregelmatige geluiden die met instrumenten moeten worden gemaakt. "Ik wilde in Het Hek een theatercursus volgen voor jongeren", zegt Iris, "maar omdat er te weinig aanmeldingen waren, ging dat niet door. Koos, Anne en ik werden toen wel gevraagd om mee te doen aan het zomertheater. Dat doen we dus nu alle drie."
Iris besloot om geen rol te spelen in de musical en zich te concentreren op de muziek. Broer Ewoud speelt een klein rolletje."Het is heel anders dan alleen maar muziek maken", legt Ewoud uit. "Dit hebben we nog nooit eerder gedaan. Maar het is heel leuk om te doen. Niet alleen de muziek maken, maar ook het verhaal en het onderwerp van het stuk. Alles bij elkaar is het fantastisch."
"Wat zo leuk is aan Jans & Snorremans", gaat Roland verder, "is dat er geen gebruik gemaakt wordt van mechanische geluiden. Ieder geluid dat geproduceerd moet worden, wordt gemaakt met een muziekinstrument."
Netty: "Toen we begonnen, dachten we dat we een paar liedjes zouden begeleiden, maar het is uitgegroeid tot veel meer. Het is voor ons iets totaal nieuws, werken met zangers en acteurs."

HET  GEZINSBLAD     Woensdag 24 februari 2010
door - Mariëlle de Vries

' IK BEN EEN LAATBLOEIER ' 
Marja Mulder schrijft musical voor HEKtisch Zomertheater

Creatieve duizendpoot Marja Mulder bewerkte voor het HEKtisch Zomertheater in Ekehaar een  kinderboekenweekgeschenk uit 1990. Hieruit ontstond Jans & Snorremans de musical, die vanaf begin mei te zien is in Het Hek van de Dam.

ASSEN - "Ik had nog nooit een bewerking van een bestaand verhaal gemaakt", vertelt Mulder. "Schrijven is mijn grote passie en regisseur Marian Vesseur kwam meer dan een jaar geleden met de vraag of ik het boekje wilde bewerken tot een toneelstuk. Ik heb toen eerst het verhaal een paar keer rustig doorgelezen en ben toen aan de slag gegaan. Marian was heel tevreden met de eerste versie, maar vroeg me ook nog een aantal eigen personages te verzinnen. Daarna kwamen er ook nog de liedjes bij, dus het werd steeds meer."

Zelf heeft de schrijfster ook een rol in het stuk. "De regisseur vroeg of ik geen zin had om zelf ook een rol te vervullen. In eerste instantie had ik zoiets van 'nee, doe maar niet'. Nu deel ik echter een rol met iemand en speel ik ongeveer de helft van de voorstellingen. Daarnaast coach ik de jongeren die in de voorstelling meespelen en dat terwijl de jeugd totaal niet mijn doelgroep is, want ik ben van nature een ongeduldig mens. Toch merk ik dat ik het erg leuk vind om te doen."

Moeite om haar verhaal uit handen te geven had Mulder niet. "Ik weet uit ervaring dat als er een regisseur aan je stuk te pas komt dat het heel anders kan worden dan het beeld dat je voor ogen hebt tijdens het schrijven. Het mooie van dit project is dat Marian en ik heel erg op een lijn zitten en wat er nu uitkomt is wel ongeveer wat ik me erbij had voorgesteld. En we laten ook nog heel veel aan de verbeelding van het publiek over. Het is natuurlijk een familievoorstelling en kinderen hoef je niet alles uit te leggen, die hebben zelf ook heel veel fantasie. Daar komt bij dat de hele groep ontzettend veel plezier heeft in het maken van de musical en dat spat er ook echt vanaf. Het is belangrijk om dat over te brengen op het publiek."

Zelf is Mulder al dertig jaar actief op theatergebied. "Ik ben een laatbloeier wat acteren betreft. Ik kom uit een artistieke familie en we waren eigenlijk altijd met woordkunst bezig. Onze familiebijeenkomsten zijn net een cabaretvoorstelling. Toen ik in Assen bij de balie van het ICO kwam te werken werd ik op een gegeven moment aangesproken door een van de collega's dat er een leuke cursus kleinkunst en cabaret werd gegeven door Marius Monkau. Dat was net iets voor mij, zeiden ze. Ik heb toen meegedaan er er zat ook een gedeelte scenarioschrijven bij. Ik merkte dat bij dat schrijven toch wel echt mijn passie lag."

Begin jaren negentig deed ze mee aan het Nieuwjaarscabaret in Assen en omgeving. "Ik zat eerst alleen in het koortje, maar wilde ook wel graag schrijven en dat heb ik ook gedaan. Daarna ging ik steeds meer schrijven en zingen. Op een gegeven moment lag Opmars een jaar stil  en toen hebben we een doorstart gemaakt met een aantal mensen. Maar we wilden geen cabaret meer doen. Mijn vader maakte vroeger grappige teksten op klassieke muziek en dat ben ik toen ook gaan proberen. En bijvoorbeeld carnavalsliedjes op gedragen wijze zingen. Er is toen een koor gevormd en vier jaar lang hebben we  onder de naam Déjà Vu opgetreden. We speelden een paar keer per maand en de mensen vonden het schitterend. We zongen meerstemmig, maar het was ook theater; er was heel veel te zien dankzij onverwachte visuele effecten. Op een gegeven moment werd het wel veel. Het publiek dacht dat we professionals waren, maar we hadden er allemaal een baan naast. Het was echt een uit de hand gelopen hobby."

In september geeft de creatieve duizendpoot voor het eerst zelf een cursus bij het ICO. "In vijftien lessen ga ik met de cursisten aan de slag met het schrijven van teksten en het maken van een voorstelling. Het doelis om in de zestiende les een voorstelling van drie kwartier te geven voor vrienden, bekenden en familie."

HET  GEZINSBLAD         Dinsdag 22 december 2009
door - Mariëlle de Vries

JANS  &  SNORREMANS  -  D E   M U S I C A L
Voorbereidingen  HEKtisch Zomertheater 2010  in volle gang

 

Regisseur Marian Vesseur van Theatergroep M/V is druk bezig met de voorbereidingen voor het HEKtisch Zomertheater in Het Hek van de Dam in Ekehaar. Volgend jaar is daar dertien keer Jans & Snorremans - De Musical - te zien.

EKEHAAR - "De voorstelling is gebaseerd op een kinderboekenweekgeschenk uit 1990", vertelt Vesseur. "Ik heb in september, oktober 2008 Marja Mulder gevraagd het boekje te bewerken tot een familievoorstelling. Het was de bedoeling dat het een theatervoorstelling zou worden met een aantal liedjes erin, maar het is inmiddels uitgegroeid tot een musical, compleet met choreografie, en live-muziek van de Bende van de Broekstreek".
Het is altijd al een grote wens geweest van Vesseur om een zomervoorstelling te maken met dit verhaal. "Veertien jaar geleden heb ik dit ook al eens gedaan op de school van mijn kinderen. Toen speelde ik de rol van de moeder in het stuk en ik heb altijd als regisseur al iets willen doen met dit verhaal. Het verhaal wordt zowel in als buiten Het Hek gespeeld".

De voorstelling wordt gespeeld door veertien acteurs, vier muzikanten en een clown. "Het is de grootste groep waar ik ooit mee gewerkt heb. Ik ben iemand die mijn voorstellingen goed voorbereid. In maart van dit jaar waren er open audities. Dat was voor mij de eerste keer om zo op zoek te gaan naar spelers. Meestal vraag ik mensen voor mijn stukken. Met een aantal mensen van de cast heb ik al eerder gewerkt, anderen heb ik eerder zien spelen, maar er zijn ook nieuwe mensen bij. Twee van hen hebben nog nooit eerder gespeeld en die doen het echt geweldig. Het mooie van deze groep is dat iedereen enthousiast is en zich in dienst stelt van de productie".

Het is iedere week hard werken om de voorstelling volgend voorjaar goed neer te zetten. Voor Vesseur is het ook zoeken naar de juiste manier om leiding te geven aan de groep. "Ik ben een regisseur die heel snel een stuk doorloopt. We hebben nu alle scènes al een keer gespeeld. Als speler moet je weten waar een verhaal naar toe gaat en op deze manier wordt dat snel duidelijk. Nadeel is wel dat er bij spelers in deze fase dingen in kunnen sluipen die je als regisseur niet wil en dan moet dat in de volgende fase weer afgeleerd worden. Het script is een kale kapstok en op de vloer gebeurt het. Je hebt als regisseur een bepaald idee over hoe je het wil hebben, maar de spelers denken ook na over hun personages en komen met goede ideeën".

De groep houdt nu twee weken Kerstvakantie en daarna wordt het hard werken. "Ik ga in januari de strenge regisseur uithangen want halverwege maart moet het hele stuk erin zitten. Dan kunnen we de laatste anderhalve maand nog alles bijschaven. Dat moet ook wel, want er zijn veel scènewisselingen en het stuk is logistiek ingewikkeld".

bottom of page