top of page
topZUSJESextra

DE BEZOEKER AAN HET WOORD

over ZUSJES

Beoordeling Zusjes door Theaterwerk NL
Datum: 13 november 2005.
Theaterboerderij Het Hek van de Dam

Zusjes was een plezierige, verhalende kindervoorstelling.

 

Twee zusjes hebben dezelfde droom en krijgen te horen dat ze een muzikant uit de ban van de muziek moeten halen. De zusjes gaan dus op reis en maken onderweg van alles mee; ze krijgen ruzie, ze raken alleen, ze ontmoeten vreemde figuren, ze voltooien de opdracht, vinden elkaar gelukkig weer en zijn aan het eind veilig terug in hun eigen bed, onder hun eigen deken. Het verhaal was zeer herkenbaar maar het leuke was dat het niet voorspelbaar, educatief of kinderlijk was maar fantasievol, open en uitdagend.

De regie had goede keuzes gemaakt en had een ijzersterke mise-en-scène. Want hoe zet je een reis op het podium neer? Door de actrices rond te laten lopen en al in het eerste rondje te laten zeggen: “Nu zijn we dus op weg.” Daarna volgden er nog een paar rondjes die elke keer net anders verliepen dan je verwachtte. En zo was het na drie rondjes helemaal helder dat ze op reis waren. Ook de intiemere scènes in het bed waren mooi geënsceneerd. De spelregie was tot in de puntjes gedaan. Elke scène had een eigen kleur en werd met zelfvertrouwen uitgevoerd.

De actrices speelden goed de eigen rol en speelden goed samen. Het contrast tussen de oudere, langere, verstandigere zus en de jongere, kleinere en impulsievere zus werd consequent gespeeld. De actrices voedden elkaar daar ook in. Verder was de rust van waaruit gespeeld werd, aangenaam. En op bijval van het jeugdige publiek werd spontaan en verstandig gereageerd.

De vormgeving was prima. Het licht kleurde de scènes op een gevarieerde manier in, het toneelbeeld leek aanvankelijk alleen maar uit een groot houten blok te bestaan maar bevatte allerlei verrassingen en geheimen en de helemaal met knuffelbeesten volgestikte deken was een grappig staaltje huisvlijt. De zusjes droegen dezelfde kleding maar in een andere kleur, daarmee onderstrepend dat ze van dezelfde familie waren maar dat ze ook erg verschilden.

Het enige minpuntje vond ik de muziek. Er werd live viool gespeeld maar dat gebeurde niet altijd even goed. Ook de keuze om haar steeds hetzelfde eenvoudige melodietje te laten spelen, vond ik jammer omdat daardoor de ban waar de muzikant uitgehaald moest worden niet voelbaar werd.

Zusjes is al met al een vakkundige en plezierige voorstelling.

bottom of page